Dag 19 : San Francisco (Alcatraz)

26 juli 2013

Spijtig genoeg is vandaag de laatste dag van onze vakantie.

En we zijn vroeg opgestaan.
We gaan naar Alcatraz en hebben een Early Bird tour geboekt bij Alcatraz Cruises.
(voordeel van de Early Bird tour is dat er buiten de mensen die bij jou op de boot zitten nog niemand anders op het eiland is, de volgende boot komt pas 30 minuten later aan, dan wordt het drukker en is het lastiger om foto's te maken)

De tour vertrekt bij Pier 33. Daar is geen parkeerplaats. Geen probleem voor ons, we gaan te voet (is maar 10 minuutjes wandelen). Boarding is om 8 u 15', vertrek om 8 u 45'.

De boottocht duurt iets minder dan een half uur.

Wanneer je aankomt bij het 'Dock' wordt je eerst toegesproken door een park ranger.
Daarna mag je richting Cellhouse gaan, helemaal de heuvel op.

In het eerste gebouw dat je binnenkomt krijg je je koptelefoon voor de audio tour.
(als je geen audio tour wilt, kan je hier ook vragen om terugbetaald te worden)
Deze keer nemen we beiden de Engelse versie. (vorige keer hadden we 1 Engelse en 1 Nederlandse versie gekozen, de Nederlandse is wel goed maar de Engelse versie is beter)

In principe duurt de audio tour 45 minuten maar je kan hem pauzeren zoveel je wilt dus je kan echt rustig je tijd nemen.


Buiten bij het Lighthouse heb je zicht op de stad en de baai. (vandaag iets minder want de baai is weer bedekt door mist). De stad ligt eigenlijk zo kort bij dat je, wanneer de wind goed zit, de geuren van eten tot hier kan ruiken.Mijn zoon is vol aandacht voor de verhalen over de opstand, de bekende gevangenen, de verschillende ontsnappingspogingen. In de gift shop kopen we voor hem nog een boek, kan hij wat nagenieten.


Je kan op je eigen tempo het eiland bezoeken want je mag terugvaren wanneer je wilt. De terugreis is op first come first serve basis.
Wij nemen rond 11 u 30' een boot terug.

Ondanks de mist willen we toch over de Golden Gate Bridge rijden.
We gaan eerst naar het viewpoint aan de noordzijde (richting Point Bonita, via Conzelman Road).

Dan rijden we terug naar de zuidzijde. Nu moeten we tol betalen. Er zijn geen bemande toll-boots meer, het is nu electronic tolling. Voor ons wordt dit via het Fastrak systeem verrekend met Avis.
(maar je kan ook vooraf betalen door bv bij Walgreens voor 1x te betalen, je moet daar dan wel het nummer van je nummerplaat doorgeven -
edit 2016: deze optie bestaat niet meer, het gemakkelijkst is om online te betalen - zie hier voor meer uitleg)

We parkeren bij Bridge Plaza en wandelen dan tot in het midden van de brug.Als afsluiter van onze reis gaan we naar Pier 45 bij Fisherman's Wharf.
De duikboot USS Pampanito hebben we tijdens een vorige reis uitgebreid bezocht.

In het pakhuis naast de duikboot ligt het Musée Mécanique.
In dit museum staan oude automaten, arcade machines en video-spelletjes. (nog een echte pac man!)
De inkom is gratis, je betaalt enkel voor op de toestellen te spelen (meestal een kwart dollar)
Nostalgie voor mij, en mijn zoon vindt het hier geweldig, een soort speeltuin.
Zo slecht waren die oude dingen dan toch niet als de jeugd ze nu nog leuk vindt.Als afscheid gaan we nog eten bij Bubba Gump Shrimp Co. Toch wel één van onze favoriete restaurants.

Daarna gaan we nog een laatste blik werpen op de zeeleeuwen bij Pier 39.
Er zijn er minder dit jaar, maar het is toch altijd weer lachen wanneer ze over elkaar hobbelen.


's Avonds tijdens het inpakken van de reistassen valt in het hele hotel de stroom uit. Op de tast onze pitslamp gezocht (zat natuurlijk al in de koffer). De buren zijn zeer ongerust (en slecht te been) dus gaan we bij de receptie poolshoogte nemen. Met onze pitslampen geen probleem maar wat opvalt: er is geen noodverlichting aan. Hallo, veiligheid? Het was gewoon een stroompanne, verder geen gevaar. Wij gaan terug naar de buren en wanneer we terug boven zijn, gaat hier en daar een noodlamp aan. Ondertussen zijn de medewerkers alle gangen aan het afgaan om iedereen gerust te stellen en delen ze glowsticks uit.
Na een uur is er terug stroom.

Ik ga nog onze boarding passes afprinten en dan naar bed.